Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. X
Wybierz jedną z opcji
i przejdź do wyszukiwania zaawansowanego
 
znajdź firmę
 
znajdź produkt
 
Zmień opcje wyszukiwania:
znajdź produkt
znajdź firmę
Zmień opcje wyszukiwania:
znajdź produkt
znajdź firmę
Aktualności

Test chrzanów

Test chrzanów

Zbliżają się święta, a na tradycyjnym wielkanocnym stole nie może zabraknąć chrzanu.

Do dziś wspominam historię, kiedy tuż przed śniadaniem wielkanocnym okazało się, że zapomnieliśmy go kupić i trzeba było udać się na łąkę w jego poszukiwaniu.

Chrzan, podobnie jak czosnek czy ostra papryka, ma działanie antybakteryjne i warto go spożywać kiedy nękają nas przeziębienia. Swoją drogą, ciekawe, że to co pali w język, pomaga nam w uporaniu się z chorobami. Jest też niezastąpiony w samodzielnym kiszeniu ogórków – zwróćcie uwagę że w kupowanych kiszonych ogórkach np. w wiaderku jest mało chrzanu, dlatego warto je przygotowywać samemu.

Na przydomowym ogródku pozwalam chrzanowi rosnąć w wydzielonym miejscu, bo potrafi się łatwo rozplenić także tam, gdzie niekoniecznie byśmy go sobie życzyli. Gdy jest potrzebny w kuchni – wystarczy krótka wyprawa z łopatą. Starty z dodatkiem śmietany jest bardzo ostry, więc nadaje się do złamania smaku mdłych i łagodnych potraw.

Ale do rzeczy. Coraz trudniej na półkach sklepowych o tradycyjne wyroby. Zawartość „chrzanu w chrzanie” jest bardzo różna. Dodawane są rozmaite ulepszacze, olej i często konserwanty. Różny może być cel rozmaitej zawartości chrzanu. Pół biedy, gdy chodzi o złagodzenie jego smaku (nie każdy preferuje ostry), gorzej, gdy o ograniczanie kosztów produkcji. W zeszłym roku na rynku widziałem korzeń chrzanu po 16 zł / kg, czyli tanio nie jest.

W naszym porównaniu znajdziecie oczywiście tylko chrzany produkowane przez polskie firmy. W teście udział wzięły marki:

1. Dymecki

2. Kowalewski śmietankowy

3. Luniak (Wieluński)

4. Moryń po staropolsku

5. Motyl

6. Motyl śmietankowy

7. Pegaz

8. Rolnik Lux

9. Runoland

10. Smak

11. Społem Kielce

12. Urbanek Delikatesowy łagodny

13. Urbanek po łowicku

14. Victus

Marka Dymecki Kowalewski śmietankowy Luniak Wieluński Moryń po staropolsku Motyl Motyl (śmietankowy) Pegaz
Waga 200 140 220 200 190 185 200
% Chrzanu 70% 44% ? 80% 54% 29% 54%
Uwagi Przechowywać w lodówce       chrzan z UE    
Inne składniki cukier, mleko w proszku pełne (26%), sól, olej rzepakowy, kwas mlekowy, kwas cytrynowy,  woda, cukier, ocet, olej rzepakowy, skrobia modyfikowana, kwas cytrynowy, śmietanka z mleka 0,5%, sól, żółtko jaj kurzych w proszku, guma guar, guma ksantanowa, aromat śmietankowy, pirosiarczyn sodu, kwas askorbinowy. cukier, cytryna, woda, olej, sól woda, sól, olej , kwas cytrynowy, cukier 10%, pirosiarczyn sodu   woda, olej rzepakowy, ocet spirytusowy, cukier, sól, mleko w proszku pełne, kwas cytrynowy, guma ksantanowa, guma guar, słodka serwatka w proszku (z mleka), pirosiarczyn sodu woda, olej rzepakowy, ocet spirytusowy, cukier, sól, mleko w proszku pełne, kwas cytrynowy, 1% śmietanka, substancje zagęszczające guma ksantanowa, guma guar, słodka serwatka w proszku (z mleka), pirosiarczyn sodu, benzoesan sodu, sorbinian potasu woda, cukier, ocet, olej rzepakowy, sól, kwas cytrynowy, guma guar, guma ksantanowa, mleko w proszku, pirosiarczyn sodu
Cena 4,95 3,69 4,55 1,79 2,67 2,99 1,99
Cena / 100g 2,48 2,64 2,07 0,90 1,41 1,62 1,00
Miejsce zakupu Lokalny "Wiejska Spiżarnia" Kaufland Piotr i Paweł Dino Auchan Mila Kaufland

Marka Rolnik Lux Runoland Smak Społem Kielce Urbanek (delikatesowy łagodny) Urbanek (po łowicku) Victus
Waga 150 180 175 180 200 180 160
% Chrzanu 50% 70% 61% 70% 42% 54% 52%
Uwagi wyprodukowano dla: Eko. Przechowywać w lodówce          
Inne składniki woda, ocet, cukier, olej, mleko w proszku odtłuszczone, sól, kwas cytrynowy, błonnik pszenno - bambusowy, guma guar, pirosiarczyn sodu woda 27%, cukier, olej, kwas mlekowy woda, cukier, ocet, olej rzepakowy, kwas askorbinowy,  sól, błonnik roślinny, guma ksantanowa, kwas cytrynowy, pirosiarczyn sodu woda, cukier, ocet spirytusowy, olej rzepakowy, sól, kwas cytrynowy, mleko w proszku, guma guar, pirosiarczyn sodu jabłko 31%, woda, cukier, ocet, skrobia modyfikowana kukurydziana,  olej rzepakowy, sól, kwas cytrynowy, mleko w proszku, pirosiarczyn sodu woda, cukier, ocet, olej rzepakowy, sól, kwas cytrynowy, skrobia modyfikowana kukurydziana, mleko w proszku,  guma guar, pirosiarczyn sodu woda, cukier, olej roślinny,  kwas cytrynowy, sól, mleko w proszku,  pirosiarczyn sodu
Cena 4,09 6,50 2,29 3,19 2,69 2,49 1,49
Cena / 100g 2,73 3,61 1,31 1,77 1,35 1,38 0,93
Miejsce zakupu Piotr i Paweł Lokalny "Wiejska Spiżarnia" Kaufland Kaufland Mila Mila Dino

Już na pierwszy rzut oka widać dość znaczne różnice cenowe, przy czym wysoka cena nie zawsze jest moim zdaniem uzasadniona. Cenę przeliczyliśmy na 100g produktu. Do trzech najdroższych chrzanów spośród przetestowanych należą Runoland, Rolnik Lux oraz Kowalewski Śmietankowy. Duży minus dla firmy Rolnik – skład chrzanu Rolnik Lux jest identyczny ze składem zwykłego chrzanu Rolnik, a kosztuje ponad 2 razy drożej. Wypadałoby także na produkcie „Lux” chociaż prosto nakleić etykietę.

Runoland wyróżnia się przede wszystkim tym, że należy go (podobnie jak chrzan Dymeckiego) cały czas przechowywać w lodówce. Świadczy to o faktycznym braku konserwantów.

Kowalewski jest tylko z nazwy śmietankowy (0,5% śmietanki), a zawiera jedynie 44% chrzanu. Wyróżnia się natomiast, nietypowym słoiczkiem w kształcie stożka. Słabszy pod względem zawartości chrzanu jest jedynie Motyl śmietankowy, zawierający również „niesamowitą” ilość śmietanki  -1% oraz Urbanek łagodny (42%). Motyl śmietankowy zawiera najwięcej konserwantów.

Do trzech najtańszych zaliczają się Pegaz, Victus oraz Moryń, który mimo najniższej ceny zawiera aż 80% chrzanu. Jedynym producentem, który nie podaje jego zawartości jest Luniak.

Test chrzanów był wykonany przez trzy osoby, z których dwie są pasjonatami gotowania i już po śniadaniu myślą, co będzie na obiad J. Próbki zostały oznaczone numerami od 1 do 14, aby zachować pełną obiektywność. W końcu nie liczą się tylko suche liczby, ale przede wszystkim smak!

Jury oceniało smak, ostrość i wygląd. Oto rezultat naszego testu:

Produkt

Smak

Ostrość

Wygląd

Dymecki

dobry, kremowy, w składzie dużo mleka w proszku

dość ostry

 

wyraźne wiórki

Kowalewski śmietankowy

trochę goryczkowaty

średnio ostry

konsystencja raczej wodnista, dziwny zapach po otwarciu

Luniak (Wieluński)

bardzo dobry

ostry, prawdopodobnie ok. 70% chrzanu

lekko wodnisty

Moryń po staropolsku

dobry

ostry

wiórki

Motyl

średni

średnio ostry

konsystencja zbita, brak wyraźnych wiórków

Motyl śmietankowy

bardziej jak sos

łagodny

nie wygląda na chrzan, kolor białej śmietany, brak wiórków

Pegaz

dobry

łagodny

dość wodnisty, brak wyraźnych wiórków

Rolnik Lux

bez smaku, zbyt kwaśny

średnio ostry

żółtawy, wodnisty

Runoland

lekko kwaskowata nuta

dość ostry

konsystencja startego jabłka, przyciemniony kolor (zawartość brązowego cukru)

Smak

średni

średnio ostry, wbrew opisowi

konsystencja zbita, trochę sztuczna

Społem Kielce

bardzo dobry

bardzo ostry

wyraźne wiórki

Urbanek Delikatesowy łagodny

dobry

łagodny, w składzie dużo jabłka

małe wiórki

Urbanek po łowicku

dość kwaśny z nutką goryczy

łagodny

małe wiórki

Victus

dobry

dość ostry

wodnisty, konsystencja startego jabłka

 

Po przeprowadzeniu testów portal Polukaj.pl rekomenduje następujące chrzany:

  1. Moryń, Luniak i Społem Kielce dla osób lubiących ostry chrzan
  2. Urbanek Delikatesowy dla tych, którzy preferują łagodniejszy smak.
  3. Runoland dla osób, które nie chcą spożywać konserwantów, a stać je na trochę droższy wyrób.

PS. z ostatniej chwili: w Biedronce pojawił się chrzan "ostry", w którym jest 30% chrzanu...